Iedereen kan miljonair worden met geld te beleggen, zolang je maar vroeg genoeg start. Ook de huidige onzekere (maar ook zekere) beurstijden trotseer je op eenvoudige manier door in kwaliteitsbedrijven te investeren. Dat is dé strategie waar elke ervaren belegger rotsvast in gelooft en met op die manier te handelen, kan iedereen een ‘kwaliteitsbelegger’ worden.

Wat is het verschil tussen een ‘gewone belegger’ en een ‘kwaliteitsbelegger’?
Op de beurs kijkt men vaak eerst naar de prijs van een aandeel, nog voordat men zich afvraagt of het onderliggende bedrijf überhaupt het bezitten waard is. De kwaliteitsbelegger draait dit om: hij begint bij de kwaliteit van het bedrijf en bepaalt pas daarna hoeveel hij bereid is ervoor te betalen.
De essentie van kwaliteitsbeleggen is verbluffend eenvoudig: zoek uitmuntende bedrijven, betaal er niet te veel voor, en doe vervolgens zo lang mogelijk zo weinig mogelijk. Daar komt het in de kern op neer. Juist die pragmatische, maar volkomen logische aanpak is de sleutel tot het succes van deze strategie. Natuurlijk vereist het verfijnen ervan meer diepgang en oefening.
Het doel van kwaliteitsbeleggen is om op de heel lange termijn 3 procent per jaar beter te doen dan de markt in zijn geheel. 3% lijkt misschien niet veel, maar dankzij de kracht van het samengestelde rendement kunnen de verschillen snel oplopen. Stel je voor dat je vandaag voor vijftien jaar 10.000 euro belegt en elke maand 100 euro bijstort. Bij een jaarlijks rendement van 8 procent per jaar heb je op het einde van de rit 64.000 euro. Maar als je erin slaagt om 3 procent extra rendement per jaar te genereren? Dan heb je bijna 90.000 euro bij elkaar gespaard. Dat is een heel groot verschil.
En in woelige, onrustige beurstijden zoals vandaag is het zelfs nóg interessanter.
Want het is in deze tijden geruststellend om aandelen te bezitten van degelijke, robuuste bedrijven die tegen een stootje kunnen. Er is altijd wel iets dat beleggers zorgen baart. De beurs is de enige plek waar men niet altijd enthousiast wordt van solden. Veel beleggers raken in paniek bij koersdalingen. Maar wie verder durft te kijken dan de handelstarieven, politieke spanningen of economische onzekerheid, ontdekt dat onrustige markten vaak juist kansen bieden.
Aandelen van uitstekende bedrijven worden verhandeld tegen prijzen die tot voor kort nog 20 procent – of meer – hoger lagen. Als aandelen van uitstekende bedrijven tijdelijk goedkoper zijn zonder dat er onderliggend fundamenteel iets veranderd is dat die goedkopere prijs ten volle rechtvaardigt, dan koop je er meer, niet minder.
De belangrijkste eigenschap van een kwaliteitsbelegger is discipline. Net zoals in een goed huwelijk moet je je aan je strategie houden, in goede en kwade dagen. De beurs is er niet om snel rijk te worden of om te speculeren op de volgende hype.
Een volgende regel is om nooit geld te verliezen. Een kwaliteitsbelegger vermijdt grote fouten op de beurs en zal ten alle tijde investeren in kwaliteitsaandelen.
De belangrijkste stap om een kwaliteitsportefeuille samen te stellen is om enig onderzoek te doen naar beursgenoteerde bedrijven die voldoen aan de normen die een kwaliteitsbedrijf kenmerken.
Cijfers vertellen wel slechts een deel van het verhaal. Ze zijn gebaseerd op het verleden en vormen een stevige basis, maar om een bedrijf écht als topkwaliteit te beoordelen, moet je ook vooruit durven kijken. Daarvoor moet je kijken naar aanvullende criteria die gebaseerd zijn op interpretatie, zoals het groeipotentieel van het bedrijf, de kwaliteit van het management en vooral: de aanwezigheid van duurzame concurrentievoordelen.
In ieder geval is het relatief eenvoudig om een kwaliteitsbelegger te worden en als je vroeg genoeg begint met je geld te beleggen, kan iedereen miljonair worden.