Voor projectontwikkelaar Paul Gheysens en Ghelamco kondigde dit weekend zich alweer spannend aan. Tegen uiterlijk maandagochtend 16 juni 2025 moest hij 84 miljoen euro terugbetaald hebben aan Belgische beleggers. Tot verbazing van veel beleggers verrast Paul Gheysens nu vriend en vijand door zelf te communiceren dat het geld al terugbetaald is.

Paul Gheysens en Ghelamco verbadoor terugbetaling van 84 miljoen euro aan obligaties. Fotomontage Geld Spot
Paul Gheysens moest dit weekend 84 miljoen euro terugbetalen aan beleggers die in juni 2021 obligaties hadden aangekocht van Ghelamco Group NV. Ghelamco is de investeringsholding boven het vastgoedbedrijf van Paul Gheysens. Obligaties zijn een vorm van leningen die een bedrijf kan aangaan met gewone beleggers, in ruil voor rente. In dit geval kregen de beleggers 5 procent rente van Paul Gheysens en zijn Ghelamco.
In de aanloop naar dit weekend hadden vele waarnemers gespeculeerd dat Gheysens het geld niet meer zou kunnen terugbetalen. Ghelamco en Paul Gheysens kampen immers al enkele jaren met geldproblemen. Door de stijgende rente en de coronacrisis was vastgoed lang niet meer in trek en kreeg Ghelamco en Gheysens veel gebouwen niet meer zo makkelijk verkocht als voordien. Bovendien kampte het vastgoedbedrijf met een hoge schuldenberg die ondertussen wel al fors is afgebouwd. Zo daalde de netto financiële schuld sinds 2024 met 760 miljoen euro.
Om faillissement af te wenden
De obligaties niet kunnen terugbetalen zou volgens waarnemers het einde van het imperium van Paul Gheysens zijn geweest. Maar zover is het dus (nog) niet gekomen. In een persbericht dat Ghelamco vrijdagavond verspreidde, laat Paul Gheysens weten dat de terugbetaling van de obligatielening met succes gerealiseerd is. “De terugbetaling van deze laatste publieke obligatielening van Ghelamco Invest vormde een uitdaging, maar is met succes gerealiseerd. Deze prestatie is cruciaal omdat het bevestigt dat we het geloof in ons bedrijf honoreren.”
Dit is goed nieuws, in de eerste plaats voor Paul gheysens. zelf natuurlijk, want anders was het over en out. Maar uiteraard ook voor de obligatiehouders. Zij krijgen gelukkig hun geïnvesteerde geld terug.”
Ook een expert uit de bankensector vindt dit een belangrijke stap. “Een obligatieschuld is veel gevaarlijker dan schulden bij de banken. Met die laatste kan je nog onderhandelen, met beleggers niet. Als Gheysens hier niet over de brug zou zijn gekomen, was dat een snelweg naar het faillissement geweest.” Verrassend vindt hij het niet. “Ik denk dat de hoeveelheid vastgoed waarover Ghelamco beschikt, altijd onderschat is. Net zoals de kwaliteit van dat vastgoed. Maar het zal zeker nipt geweest zijn.”
Hoe zijn de obligaties van Ghelamco betaald?
Gheysens laat in zijn persbericht weten dat de obligatielening grotendeels is terugbetaald uit “eigen middelen, aangevuld met de verkoop van activa en een beperkte herfinanciering”.
In de entourage van Ghelamco valt wel al langer te horen dat 14 juni 2025 een belangrijke mijlpaal is. Met het aflossen van de Belgische obligaties zou immers ook de noodzaak aan wettelijke transparantie vervallen. “Dat klopt”, legt Paepen uit. “Ghelamco had nu obligaties uitstaan bij professionele beleggers. Bij het uitschrijven van zo’n obligatie is wettelijk een zogenaamde prospectus verplicht, een document waarin je transparant moet zijn over je resultaten, schulden en risico’s. De overheid maakt dat verplicht om beleggers te beschermen.”
Gedaan met negativiteit
Maar al die transparantie is Gheysens een blok aan het been. Zo weten niet alleen journalisten hoe kwetsbaar het bedrijf de afgelopen jaren was, maar ook de concurrentie kon alles op de voet volgen. Zeker als het slecht gaat, is dat een nadeel. Iedereen wist met welke problemen Gheysens kampte, hoeveel schulden hij had en welke activa hij in portefeuille had. Maar nu is het blijkbaar voorlopig gedaan met de negativisten.
Volgens experts zou Gheysens zelfs geen uitgebreid jaarverslag meer moeten publiceren. Dat zou betekenen dat Ghelamco zich in de toekomst kan beperken tot een summiere jaarrekening. En meteen zou Gheysens ook verlost zijn van ongewenste media-aandacht. Het bedrijf zou op die manier toch meer in de luwte kunnen werken, want ze zijn niet meer verplicht om te communiceren.
Is Ghelamco nu uit de problemen?
Of Ghelamco hiermee nu ook definitief uit de problemen is, is een andere zaak. Paul Gheysens heeft immers nog veel bankleningen lopen en ook in Polen moet hij nog veel obligaties terugbetalen. Nog nieuwe obligaties verkopen hier in België zal moeilijk zijn. Daarvoor is de reputatie van het bedrijf te zeer geschaad. Veel hangt nu af van de goede wil van de banken.
Of zoals een expert het omschrijft: “De vraag is of Ghelamco in de toekomst nog wel kan doen wat het zou moeten doen. Dat is kopen, bouwen en verkopen. Nu gaat al wat binnenkomt naar het afbetalen van de schulden. Wat wij nu kunnen voorspellen is dat het bedrijf van Paul Gheysens nog minstens een tijdje in een krimpmodus zal zitten.
Lees verder over het golfproject van Paul Gheysens in Knokke-Heist: https://www.8300kh.be/2025/05/16/knokke-heist-golfproject-paul-gheysens/