De FOD Economie blokkeerde afgelopen jaar 147 websites waar films, series of sportevents die auteursrechtelijk beschermd zijn, illegaal werden verspreid. Die sites verspreidden tv-content zonder toestemming van de makers, en dat is piraterij. Om het probleem aan te pakken, werkt België sinds een jaar met een snelle procedure en een speciaal team dat binnen de FOD Economie werd opgericht, aldus de federale overheidsdienst.

De voorzitter van de Ondernemingsrechtbank kan snel beslissen om tussenpersonen die gebruikt worden door illegale streamingwebsites, zoals een hostingbedrijf, een zoekmotor of een internetprovider, te verplichten om mee te werken aan een blokkering van die websites.
Op die manier krijgt de FOD Economie een mandaat waarmee zij deze tussenpersonen kan vragen om de toegang tot de illegale streamingwebsites en hun ‘mirror sites’ – kopieën van de websites – te blokkeren.
Afgelopen jaar werd er al met 19 tussenpersonen gewerkt die binnen de 48 uur tot 1 week gevolg gaven aan de vraag. Die blokkeringen gebeuren op verschillende manieren zodat ze niet ontweken kunnen worden.
Sinds juni 2024 kreeg de FOD Economie al twee zulke mandaten. Deze beslissingen worden snel uitgevoerd: gemiddeld binnen de zes werkdagen wordt de eerste website geblokkeerd. Het internet wordt regelmatig gescreend om nieuwe mirrorsites te detecteren en ook te laten blokkeren.
Illegale decoders
Illegale tv-streaming gebeurt niet alleen via websites. Je kan ook speciale kastjes of decoders kopen in winkels, vaak kleine elektrozaken. De Economische Inspectie van de FOD Economie startte afgelopen jaar, in samenwerking met de politie, 15 onderzoeken. Ze namen ongeveer 3.500 illegale decoders in beslag.
Kijken naar zenders of inhoud waarvoor geen rechten zijn betaald, kost makers elk jaar naar schatting 190 miljoen euro aan inkomsten. Ook de overheid loopt geld mis.