Er kopen meer singles vastgoed dan vijf jaar geleden. In Vlaanderen betalen ze gemiddeld 264.000 euro voor een appartement en 315.000 euro voor een huis. Maar hoe krijg je als alleenstaande dat geld bijeen, wat eist de bank en welke kosten komen er nog bovenop de aankoop? Geldspot legt het uit.

Zowat 40 procent van de Vlaamse huishoudens bestaat uit alleenstaanden en eenoudergezinnen, en hun aandeel blijft stijgen. Het is dan ook logisch dat ze op de vastgoedmarkt een steeds grotere groep vertegenwoordigen. Een single in Vlaanderen betaalt gemiddeld 264.000 euro voor een appartement en 315.000 euro voor een huis. Dat is respectievelijk 30.000 en 80.000 euro minder dan het geld dat koppels eraan uitgeven.
Procentueel gezien spenderen singles vandaag meer aan vastgoed dan koppels in vergelijking met vijf jaar geleden. De financiële last is dus zwaarder en dat terwijl banken in die periode strenger zijn geworden in het toekennen van een lening. Vandaag kan je, op een uitzondering na, geen krediet meer krijgen zonder een aanzienlijke eigen inbreng. Cijfers van kredietbemiddelaars tonen aan dat singles voor hun eerste woning gemiddeld 66 procent van het bedrag lenen, terwijl dat bij koppels 71 procent bedraagt. Banken zijn doorgaans wel bereid om tot 80 procent van de aankoopwaarde te gaan, exclusief alle bijkomende kosten.
Sparen is dé manier
Sparen voor je de markt opgaat, is dus de eerste vereiste om een eigendom te verwerven. Dat is wat de grootste groep van alleenstaande kopers, die tussen de 26 en 30 jaar oud is, ook doet. De snelste manier? Langer in ‘Hotel Mama’ blijven en een vaste job combineren met een of meerdere flexijobs. Wie vol voor een woonst gaat en bereid is om een periode zuinig te leven, kan zo al gauw 1.000 tot 2.000 euro per maand opzij zetten.
Wie dat geld consequent op een aparte rekening parkeert, heeft na vijf jaar tussen de 60.000 en 120.000 euro bijeen gespaard. Daar kom je al een heel eind mee. Bij een appartement bedraagt de noodzakelijke 20 procent eigen inbreng op het gemiddelde van 264.000 euro zo’n 53.000 euro. Daar komen 9.800 euro bijkomende kosten bij. In het geval van een huis van gemiddeld 315.000 euro bedragen de 20 procent eigen inbreng en de bijkomende kosten respectievelijk 63.000 euro en 11.000 euro.
Zowat de helft van potentiële nieuwe eigenaars die bij de bank langskomen, heeft voldoende eigen middelen. De andere helft krijgt een duwtje in de rug van de ouders of de grootouders.
Wat als
Wie niet de nodige middelen heeft en bij de bank voor gesloten deuren staat, kan nog altijd een sociaal woonkrediet aanvragen bij het Vlaams Woningfonds. Er wordt vaak aangenomen dat die leningen er alleen zijn om een sociale woning aan te schaffen, maar dat klopt niet. Ze hebben een gunstigere rentevoet en zijn er, onder andere, voor alleenstaanden die maximum 47.024 euro per jaar verdienen (of 49.263 euro per jaar in bepaalde gemeenten).
Wat betaal je af
Voor de afbetaling van je lening wordt er gekeken naar hoeveel je verdient. In het verleden was het gangbaar dat maximum een derde van het loon naar de aflossing mocht gaan. Daar wordt nu al regelmatig van afgestapt en soms ligt de limiet op 40 procent. Het spreekt voor zich dat dit eerder is weggelegd voor wie elke maand een bovengemiddeld inkomen heeft.
Een krediet ter waarde van 80 procent van de aankoopprijs van een appartement komt neer op 210.980 euro. Als je die som leent op 25 jaar, aan een rentevoet van 3 procent, betaal je 996 euro per maand af. Voor een woning stemt 80 procent van het aankoopbedrag overeen met 251.632 euro. Daar is een maandelijkse aflossing van 1.188 euro aan gekoppeld.