Hoe groot is jouw spaargeld buffer?

Recente cijfers van de Nationale Bank toonden aan dat alle Belgen samen ruim 370 miljard euro op spaar-en zichtrekeningen hebben staan. Bovendien neemt het aantal landgenoten dat spaart almaar toe. Maar: sparen wij wel op een verstandige manier? Geld Spot zocht het uit.

Hoe groot is jouw spaargeld buffer?

Wat is een goede spaargeld buffer?

Een gouden vuistregel is: zet zes tot twaalfmaal je netto maandloon apart op een spaarrekening. Op die manier heb je een buffer om terugkerende uitgaven gedurende die periode te dekken.

Hoeveel procent van je nettoloon spaar je elke maand?

Een veelgebruikte leidraad daarbij is de 50-30-20-regel: 50 procent van je nettoloon gebruik je voor dagelijkse uitgaven, 30 procent besteed je aan extraatjes (zoals een restaurantbezoek) en met de resterende 20 procent bouw je een buffer op. Dat is je spaarbedrag.

Slaag je daar niet in, omdat bijvoorbeeld meer dan 50 procent van je loon naar dagelijkse uitgaven gaat of meer dan 30 procent naar extraatjes? Bekijk dan of je niet slim kan besparen op die uitgaven door bijvoorbeeld een voordeliger energiecontract of telecomabonnement af te sluiten. Blijkt 20 procent écht niet haalbaar, omdat de uitgaven nu eenmaal niet goedkoper kunnen, ga dan voor 10 procent sparen. Op die manier spaar je trager, maar bouw je toch nog altijd een buffer op.

Wanneer stort je je spaarbedrag?

Jouw spaarbedrag, 20% van je nettoloon, zet je idealiter niet op het einde, maar in het begin van de maand opzij, nadat je je loon hebt ontvangen. Zo spaar je consequenter, zeker met een automatische opdracht. Je kan trouwens sparen op de rekeningen die vandaag het meeste rendement opbrengen, zoals de Ritme Spaarrekening van VDK bank, met een totale rente van 2,85 procent. Opgelet: op die rekening mag je maximaal 500 euro per maand storten.

Wat doe je met het spaargeld boven jouw buffer?

Je financiële spaarbuffer leg je liefst op een spaarrekening aan, zodat je er indien nodig meteen toegang toe hebt. Maar als je de ideale buffer hebt bereikt, kan je (een deel van) het maandelijkse spaarbedrag beleggen via een beleggingsplan. Dat brengt mogelijk meer op.

Lees meer: Wat als je je vakantiegeld dit jaar eens zou beleggen?

Lees meer: De beste manieren om 25.000 euro te laten renderen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *