Kan je geld verdienen door te beleggen in de luchtvaart?

Volgens Europ Assistance zullen zowat de helft van de Belgen die deze zomer op reis gaan dat met het vliegtuig doen. Ook de goede resultaten van Ryanair en bijhorende bonus voor haar CEO tonen aan dat van eventuele vliegschaamte omwille van het klimaat nog weinig sprake lijkt. In dit artikel gaan we nader in op de vraag of geld beleggen in de reissector interessant kan zijn.

Ryanair is wél populair bij zowel passagiers als beleggers, omdat het waar mogelijk kosten drukt

Er is al lang een verband tussen geld beleggen en reizen. Tientallen jaren geleden, toen reizen én geld beleggen nog voorbehouden waren voor een selecte groep van gefortuneerden, verkochten beleggers een (groot) deel van hun beleggingen net voor ze op vakantie vertrokken. 

De communicatiemiddelen waren toen nog niet wat ze nu zijn en het was bijgevolg moeilijk om je effectenportefeuille op te volgen, laat staan te handelen op de beurs. Daar komt de uitdrukking ‘sell in May and go away’ van: ‘Verkoop je aandelen in mei en vertrek op reis’. Ook al volgt een kleine minderheid van beleggers die raad nog steeds, het nut van die strategie is tegenwoordig twijfelachtig. 

Als de vakantiebarometer van Europ Assistance een goede indicator is voor het reisgedrag van de Belgen dan zou je zelfs nog heel wat geld kunnen verdienen aan die trend. Onze reisintenties zijn namelijk goed nieuws voor de luchtvaartsector. Maar vooraleer je je geld in die sector gaat beleggen moet je er rekening mee houden dat de ‘gouden tijden’ die er beloofd worden meestal van korte duur zijn.

Aandelen van luchtvaartbedrijven bleken in het verleden zelden of nooit een goede belegging voor ons geld. Erger nog: sedert het ontstaan van de burgerluchtvaart heeft die sector globaal genomen nog zowat niets van geld verdiend. De grote verliezen die in sommige jaren worden geboekt, worden nauwelijks gecompenseerd door de goede jaren. Dat is de reden waarom ‘superbelegger’ Warren Buffett bijna nog nooit zijn geld heeft belegd in klassieke luchtvaartmaatschappijen. In 2016 deed hij dat wel, maar hij verkocht met zware verliezen in de coronacrash van 2020, zodat hij op dat ogenblik veel geld heeft verloren

Er zijn gelukkig een paar uitzonderingen. Neem nu Ryanair. Deze Ierse luchtvaartmaatschappij is efficiënt en let op waar ze hun geld aan besteden. Wordt een luchthaven te duur – zoals Maastricht Aachen Airport – dan verkast ze gewoon. De brandstofkosten worden goed beheerd en het boordpersoneel vindt zich niet te goed om het vliegtuig te helpen schoonmaken. Die strategie werkt. Ryanair is populair bij klanten, maar ook bij beleggers.

Als je dan toch een aandeel wil in de luchtvaartsector, kan je maar beter goed zitten. Sinds de beursgang van Ryanair, op 29 mei 1997, steeg de waarde van het aandeel van omgerekend 1,42 euro tot 23,5 euro. Dat is een gecumuleerd rendement van maar liefst 1.550% op 28 jaar, dividenden niet inbegrepen. Uit de vakantiebarometer blijkt nog dat maar liefst 57% van onze landgenoten weet dat ze de vakantie deze zomer in Europa zullen doorbrengen. 35% kent de bestemming nog niet, maar de kans is groot dat ook zij voor Europa zullen kiezen. Laat dat net de thuismarkt zijn van Ryanair. Ryanair is de grootste lagekostenluchtvaartmaatschappij voor internationale vluchten in Europa. Daarnaast is het een van de weinige prijsvechters die daadwerkelijk winstgevend is. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *