Wat zegt de fiscus wanneer je geld geeft voor een communie- of lentefeest?

Als je in de plaats van een klassiek cadeau weleens een enveloppe met geld geeft, bijvoorbeeld aan je (klein)kind dat zijn communie doet of lentefeest viert, dan kan je je je misschien afvragen of je daarmee technisch gezien een schenking doet. Met andere woorden: moet je er belastingen op betalen of niet? Geldspot gaat hier nader op in.

Als je overdraagbare zaken, zoals geld, fysiek aan iemand schenkt, doe je een handgift. Indien je die schenking niet laat registreren, betaalt de ontvanger er geen schenkbelasting op. Tenzij je als schenker in Vlaanderen en Wallonië binnen de vijf jaar komt te overlijden, dan voegt de fiscus de waarde van de schenking aan de erfenis toe en betaalt de ontvanger er als erfgenaam erfbelasting op. Tot voor 2025 bedroeg die periode voor niet-geregistreerde schenkingen drie jaar in Vlaanderen, maar dat is dus veranderd.

Valt je envelopje met geld dan ook onder die regeling? De wetgever geeft geen limiet of percentage aan, waarmee gewone gelegenheidsgeschenken van belaste schenkingen kunnen onderscheiden. Maar als je enkele vuistregels volgt, mag je ervan uitgaan dat de fiscus je geschenk niet als een schenking beschouwt.

Wil je niet dat de fiscus je cadeau als schenking beschouwt, dan moet je het geld om te beginnen geven vanwege een bijzondere gelegenheid waar gewoonlijk pakjes bij horen, zoals een communie- of lentefeest, een verjaardag of een huwelijk. Het Gentse hof van beroep voegde daar in een arrest nog aan toe dat het ook een gewoonte van jou als gever moet zijn om een envelopje met geld te schenken.

Bovendien moet de waarde van je geschenk in verhouding staan tot je vermogen. Zo kan je niet elk jaar een groot bedrag aan je kinderen geven, om schenkbelasting erop te vermijden, als dat niet bij je financiële situatie past.

Hoeveel het geschenk dan waard mag zijn, vergeleken met wat je bezit, om niet voor schenking door te gaan, ligt opnieuw niet zwart op wit wettelijk vast. Maar een courant gebruikte regel is wel dat je gelegenheidsgeschenken maximaal 1 procent van je totale vermogen (roerend én onroerend samen) mogen bedragen.

Als je een grotere schenking doet die niet aan bovenstaande vuistregels beantwoordt, je die schenking bovendien niet laat registreren, en je vervolgens binnen de zogenaamde ‘verdachte’ periode van vijf jaar overlijdt, betaalt de ontvanger er dus alsnog erfbelasting op.

Als je geschenk een belastbare maar niet-geregistreerde schenking is, riskeert de ontvanger een zwaardere erfbelasting te moeten betalen na een vroegtijdig overlijden van de schenker. Maar als je enveloppe met geld binnen de eerder vermelde vuistregels valt, hoef je je geen zorgen te maken over eventuele fiscale gevolgen.

Lees meer: Hoeveel geld geef je idealiter als (groot) ouder ter gelegenheid van een communie of lentefeest?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *