De Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) wil maar liefst 66 miljoen euro terug van topondernemer Fernand Huts. De Belgische tak van Katoen Natie zou in 2020 via een fiscale constructie langs Luxemburg en Kanaaleiland Jersey ettelijke miljoenen aan dividenden hebben verschoven naar het Luxemburgse moederbedrijf.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) viseert een constructie waarmee Huts voor honderden miljoenen euro’s aan dividenden vanuit België – onbelast – heeft verschoven naar zijn trust (een combinatie van ondernemingen) in het belastingparadijs Jersey. “
Alleen al voor de Antwerpse NV Katoen Natie zou de belastingclaim in de zaak oplopen tot meer dan 66 miljoen euro.
Huts trekt meteen fel van leer in een open brief gericht aan minister van Financiën Jan Jambon (N-VA). ‘Zulke praktijken (het lekken van een vertrouwelijk fiscaal dossier, red.) creëren een sfeer van intimidatie’ klinkt het. Huts spreekt van een ‘ernsig precedent dat de rechtszekerheid vernietigt en de deontologie ondergraaft’.
‘Hoewel veel ambtenaren hun taak nog steeds correct en integer uitvoeren, is er een groeiend aantal gevallen waarin burgers en bedrijven een fiscale administratie tegenover zich vinden die optreedt als aanklager in plaats van als civil service. De fiscale administratie wil geen oplossing en heeft liever dat het dossier naar de rechtbank gaat’, aldus nog Huts in zijn open brief.
Ook andere ondernemers zouden volgens Huts problemen hebben met ‘de intimiderende aanpak’ van de fiscale administratie. Bij het kabinet Jambon wil men geen commentaar geven op individuele dossiers.
Is er bewijs voor lek bij fiscus?
Of het lek daadwerkelijk bij de fiscus zit, is niet duidelijk en daar heeft Huts ook geen bewijzen voor. Volgens hem kan het lek zich enkel daar voordoen. Mocht het lek elders zitten, zijn de beschuldigingen op zich meer een bliksemafleider
BBI dossier
Concreet geven Katoen Natie en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) een andere interpretatie aan de zogenaamde Europese moeder-dochterrichtlijn. Volgens de juridische website Jubel voorziet die richtlijn dat winstuitkeringen van dochtervennootschappen in beginsel vrij van belasting en op volkomen fiscaal neutrale wijze verlopen. Het moederbedrijf van Katoen Natie zit in Luxemburg, de dochters in meer dan tien andere landen.
‘Tot onze verbazing bleek de journalist over vertrouwelijke informatie te beschikken die uitsluitend afkomstig kan zijn van de fiscale administratie’, schrijft Huts. ‘Hij schreef letterlijk: Ik ken de inhoud van het dossier.’ Omdat de schriftelijke conclusies van Katoen Natie in de zaak pas vrijdag worden neergelegd, merkt Huts op dat de verspreiding van het dossier in de media gebeurde voordat de verdediging gekend is.
Twistpunt belastingen
Volgens de advocaten van Katoen Natie betwist de BBI de toepassing van de vrijstelling van roerende voorheffing op dividenden die in 2020 werden uitgekeerd door Katoen Natie en andere Belgische vennootschappen behorende tot de Katoen Natie-groep.
De fiscus verwijt Katoen Natie dan weer dat ze de richtlijn niet correct toepast. De advocaten van Huts menen dat niet alleen die interpretatie onjuist is, maar ook dat de opgelegde taxatie door de Belgische belastingdienst feitelijke grondslag mist.
‘Het lek is geen incident, maar een structureel signaal’, besluit Huts. ‘De informatie waarover de journalist beschikt, kan enkel via de BBI zijn verkregen. Dat ambtenaren binnen de fiscale administratie gevoelige dossiers doorspelen naar de media, zonder wederhoor of context, vormt een ernstige inbreuk op het principe van vertrouwelijkheid.’ De havenbaas concludeert dat men zo de publieke opinie en de gerechtelijke besluitvorming wil beïnvloeden.