Bijna één op de vier (22,3%) werkende Belgen blijkt actief op zoek te zijn naar een nieuwe job. Hoe goed of slecht is jobhoppen voor je carrière? En hoe kan je inspelen op vooroordelen van recruiters? In dit artikel legt Geldspot uit hoe je de zoektocht naar een nieuwe job, en naar het verdienen van meer geld, best aanpakt.

Uit onderzoek blijkt dat bijna één op de vier (22,3%) werkende Belgen actief uitkijkt naar een nieuwe job. Dat aantal was de laatste tien jaar nooit zo hoog. De voornaamste reden om van job te veranderen is nochtans niet argument ‘geld’, maar wel het gebrek aan ontwikkelingskansen. Als werknemers het gevoel hebben dat ze zich binnen hun huidige job of in het bedrijf waar ze momenteel werken niet verder kunnen ontwikkelen, vast zitten en dus geen perspectief hebben, dan pas gaan ze op zoek naar een nieuwe job.
Opvallend is ook het hoge percentage werknemers die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe job, maar wel openstaan voor een nieuwe uitdaging. Liefst 52 procent overweegt bij een mooi aanbod van werkgever te veranderen.
Hoe pak je het aan om méér geld te verdienen?
Je kunt pas de juiste keuzes maken qua beroep en bedrijf als je eerst weet wat de meest waardevolle invulling van je tijd is. Het is cruciaal om je werkwaarden te kennen. Is dat avontuur? Is het prestige? Is het een intellectuele uitdaging? Is het verbinding? Weten waar je op het einde van je carrière met plezier op zult terugblikken, kan maar beter nu al je keuzes aansturen, los van het geld dat je verdient of zal verdienen.
Pas als je dat helder krijgt, kan je op zoek naar een bedrijf en een baan die bij je waarden passen. En natuurlijk ook of je die baan dan ook krijgt. Want alles hangt af van een goed cv en een motivatiebrief. Belangrijk is om jezelf te onderscheiden van anderen. Dat kan je doen met de varia die je vermeldt. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrijwilligerswerk een positieve impact heeft. Maar ook hobby’s die iets meegeven over je sociale netwerk of doorzettingsvermogen kunnen nuttig zijn om te vermelden.”
“Een andere tip is dat je cv in orde moet zijn op het vlak van lay-out en taal. Bovenaan het prioriteitenlijstje van werkgevers staan motivatie en betrouwbaarheid. Er zijn weinig dingen die je kansen op een gesprek zo fel dwarsbomen als spelfouten. Daarnaast halen werkgevers vaak je naam door Google. Bekijk dus even je sociale media en denk na over de foto die je als publieke profielfoto kiest. Een foto waarop meer bloot dan kledij te zien is, kan best werken op Tinder, maar is minder geschikt om een job te bemachtigen.”
Daarna is het tijd voor het sollicitatiegesprek zelf. Dat kan je goed voorbereiden. “Zoek op het internet de meest gestelde vragen op zodat je niet voor verrassingen komt te staan”, zegt Baert. “Wees je ook bewust van je zwakkere punten zodat je daarop kunt anticiperen. Wie bijvoorbeeld een tijd niet gewerkt heeft, wordt volgens onderzoek vaker gezien als minder gemotiveerd en minder getalenteerd. Dan maak je dus maar beter een extra enthousiaste indruk. Als 50-plusser worstel je vaak met het stigma van minder mee zijn met nieuwe technologie, minder opleidbaar en minder flexibel zijn. Als je dan naar voren kunt schuiven dat je recent een opleiding volgde, werkt dat in je voordeel.
Méér dan 10 procent extra loon?
Of af en toe van job veranderen goed voor je carrière en je loon is, is maar de vraag. Enerzijds bouwen jobhoppers sneller een sociaal netwerk op en doen ze een breder palet aan vaardigheden en kennis op. maar anderzijds tonen experimenten recruiters aan dat kandidaten die de afgelopen jaren vaak van job zijn veranderd eerder negatieve connotaties hebben, zoals lagere loyaliteit, meer conflicten en een lagere productiviteit. Daarop kan je inspelen door je ervaringen te koppelen aan zaken die werkgevers wel graag zien, zoals flexibiliteit en niet bang zijn van een uitdaging.
Veranderen van werkgever kan een positieve impact hebben op je salaris, al is dat enkel het geval als je rechtstreeks – en niet na werkloosheid – van de ene naar de andere job springt. Een recente studie geeft aan dat zo’n sprong typisch méér dan 10:procent meer loon oplevert. Maar dat is geen zekerheid. Je weet immers niet hoe je loon zou evolueren als je bij je oude werkgever gebleven was. Van job springen blijft dus een risico.