Wie al eens een aandeel koopt, kan tot 250 euro per jaar terugeisen van de fiscus. Daarvoor hoef je zelfs niet rechtstreeks aandelen op de beurs te kopen. Veel beleggers hebben recht op teruggave van de fiscus, maar beseffen dat niet eens. In dit artikel legt Geldspot uit hoe je dat doet.

Al te vaak worden beleggers door de politiek beschouwd als speculanten die belast moeten worden. Jammer, want net door geld te beleggen, kun je je beschermen tegen inflatie. Bovendien help je (Belgische) ondernemingen aan kapitaal om te investeren en financier je de vergrijzing.
Maar gelukkig zijn er een toch een paar lichtpuntjes in de Belgische politiek die een stimulus waren of zijn om te beleggen. Zo voerde de Zweedse coalitie in 2018 een maatregel in waardoor Belgische beleggers een deel van de roerende voorheffing die ze hebben betaald kunnen terugvorderen. Dat deed de toenmalige regering weliswaar nadat ze de roerende voorheffing eerst had opgetrokken tot 30 procent.
Voor de meeste dividenden steeg de belasting toen van 27 tot 30 procent, en op coöperatieve aandelen steeg de roerende voorheffing zelfs van 0 tot 30 procent. Een teruggave van een deel van die belasting verzacht de factuur. Maar veel beleggers vergeten dat of beseffen niet eens dat ze recht hebben op die terugbetaling. Omdat je die aanvraag zelf moet doen, weten heel wat mensen niet eens hoe je te werk moet gaan voor de vraag om terugbetaling.
Je belastingaangifte gebruiken als aanvraag tot teruggave
Het is nochtans eenvoudig. Via je belastingaangifte kun je voor jezelf en eventueel ook voor je partner dit jaar elk tot 249,90 euro per persoon terugvragen van de Belgische roerende voorheffing die je in 2024 hebt betaald. Daarvoor geef je voor maximaal 249,90 euro aan in code 1437 of code 2437 van vak VII van je aangifte.
Je komt al aan het maximum als je in 2024 in totaal minstens 833 euro aan dividenden ontvangen hebt, waarop je 30 procent Belgische roerende voorheffing hebt betaald.
Teruggave is niet enkel voor wie aandelen kocht op de beurs
Wie dacht dat je geen recht hebt op teruggave omdat je niet belegt, vergist zich. Wie klant is bij Argenta, Crelan, KBC of Ecopower is vaak coöperant en kreeg ook vorig jaar een coöperatief dividend.
Zo betaalde Crelan vorig jaar een couponnetje van 4,25 procent aan zijn 283.629 coöperatieve aandeelhouders. Stel dat je voor het maximumbedrag aandelen had van Crelanco (5.009,6 euro), dan ontving je een dividend van 149,04 euro. Dat is helaas geen 4,25 procent, maar slechts 2,98 procent. Het verschil is roerende voorheffing, die je nu kunt terugclaimen. Voor wie 5.009,60 euro aan Crelan-aandelen heeft, gaat het toch al om 63,87 euro. Volgend jaar wordt nog beter, want Crelan verhoogde het maximum bedrag dat klanten mogen beleggen in Crelanco van 5.009,60 tot 7.502 euro.
Hetzelfde principe geldt voor andere coöperanten, zoals de klanten van KBC, van wie er ruim 400.000 coöperant zijn van Cera. Die kregen vorig jaar een couponnetje van 4 procent bruto, wat herleid werd tot 2,8 procent netto. Door teruggave te eisen via je belastingaangifte kun je dat weer opbouwen tot 4 procent.
Welk bedrag kan ik aangeven?
Ga dus na of je coöperant bent en check hoeveel roerende voorheffing je in 2024 betaalde op die dividenden. Tel daarbij eventueel de roerende voorheffing op die je betaalde op de dividenden van (beursgenoteerde) aandelen. Op de app van je bank of je online broker kan je relatief gemakkelijk opzoeken hoeveel dividendbelasting je de Belgische fiscus betaalde in 2024.
Wil je volgend jaar al een teruggave? Koop dan aandelen van bedrijven die hun aandeelhouders dit jaar nog een coupon gunnen —-
Opgelet: de roerende voorheffing die je betaalde op couponnetjes van fondsen, ETF’s en obligaties mag je niet in je berekening opnemen. Het gaat enkel om de Belgische roerende voorheffing die je betaalde op de aandelen van individuele bedrijven. Dat mogen ook aandelen van buitenlandse bedrijven zijn, maar je mag via je aangifte niet de buitenlandse belasting, maar wel de Belgische belasting terugvragen. Het maximumbedrag dat je kunt terugeisen is dit jaar 249,90 euro. Dat is dan ook het maximumbedrag dat je kunt invullen in code 1437 en/of 2437.
Hoe moet ik dit bewijzen?
Je hoeft geen bewijs van betaalde roerende voorheffing toe te voegen aan je belastingaangifte. Je dient dat bewijs wel zelf te bewaren, in het geval de fiscus je aangifte zou controleren.
Inkomstenjaar 2024 = aangiftejaar 2025
De aangifte die je nu invult, heeft betrekking op je inkomsten in 2024. Je mag nu in je belastingaangifte dus enkel roerende voorheffing terugvragen die je vorig jaar hebt betaald.
Zorg ervoor dat je volgend jaar ook teruggave krijgt
Als je nu geen coöperant bent en ook geen aandelen van beursgenoteerde bedrijven hebt, maar wel wat geld op je spaarrekening hebt, weet dan dat je heel wat rendement en fiscaal voordeel laat liggen. Volgend jaar wordt het bedrag zelfs verhoogd tot 859 euro bruto-dividendinkomen of 257,70 euro aan terug te vorderen roerende voorheffing.
Wie klant is bij Argenta, Crelan en KBC zou kunnen vragen naar de voorwaarden om coöperant te mogen worden. Maar opgelet: als je nu coöperatieve aandelen koopt, krijg je daar pas vanaf volgend jaar een dividend op. Je kan dan pas teruggave aanvragen in 2027, op voorwaarde dat de regering dan de belasting nog steeds wil terugbetalen.
Wil je volgend jaar al een teruggave? Koop dan aandelen van bedrijven die hun aandeelhouders dit jaar nog een coupon gunnen. De meeste Belgische bedrijven hebben dit jaar helaas al een couponnetje betaald. Maar er zijn nog dividenden op komst. Dat zie je in deze tabel:
Hou er rekening mee dat de aandelenkoers op de dag dat de coupon geknipt wordt in theorie met eenzelfde bedrag daalt. Bovendien komt de uitbetaling van het dividend er alleen maar na goedkeuring door de aandeelhouders op de algemene vergadering. Dat is gewoonlijk een formaliteit.