Wie vandaag in België wordt geboren en nooit miljonair wordt, zal een sukkelaar zijn. Want om een redelijk comfortabel leven te leiden zal je over veel geld moeten beschikken. Volgens een rapport van adviesbureau Capgemini wordt het aantal miljonairs in ons land berekend op 134.600 en de tendens is dat het aantal miljonairs in ons land al voor het derde jaar op een rij daalt.

De club van dollarmiljonairs in de wereld is opnieuw groter geworden. Nooit eerder waren het er zoveel, zo blijkt uit gegevens van consultancybureau Capgemini. Naar schatting 23,4 miljoen mensen, of 2,6 procent meer dan in 2023, beschikten vorig jaar over een belegbaar vermogen van minstens een miljoen dollar (omgerekend ruim 878.000 euro). Bij de berekening van het vermogen houdt Capgemini rekening met onder meer aandelen en andere waardepapieren, investeringen, cash geld en vastgoed. De gezinswoning wordt niet meegeteld, net zomin als kunstverzamelingen en consumptiegoederen zoals auto’s en juwelen.
Opvallend: in België daalde het aantal dollarmiljonairs voor het derde jaar op een rij, tot 134.600. Op de piek in 2021 waren ze nog met 141.100. En dat verbaast toch enigszins: Belgen zijn grote spaarders en gecombineerd met beleggen of investeren dan groeit hun kapitaal heel hard aan, zeker als je het skim aanpakt.
Van die 134.600 Belgen zijn er 124.670 ‘gewoon’ miljonair. 9.380 hebben een direct beschikbaar financieel vermogen tussen 4,38 miljoen euro en 26,25 miljoen euro. 540 behoren tot de exclusieve club van de ultravermogenden die meer dan 26,25 miljoen euro op korte termijn beschikbaar kunnen maken. Samen hebben ze een vermogen van 307 miljard euro, zowat evenveel als in 2023.
De echte toppers zagen hun gemiddeld vermogen in 2024 nog met 9% stijgen. De ‘middenklasse’ onder de rijken ging er gemiddeld 1,9% op vooruit. Bij de groep ‘gewone’ miljonairs was er sprake van een terugloop van het gemiddeld vermogen met 2,4%. Die daling wordt vooral veroorzaakt door hun voorzichtigheid in het beleggen, dat meer gericht is op het behoud van hun vermogen dan op de uitbreiding ervan.
En dat gegeven is toch heel eigenaardig want of je nu superrijk bent of een gewone miljonair: men mag toch aannemen dat een groot vermogen op dezelfde manier wordt belegd. Binnenkort mogen de Belgische miljonairs ook nog eens een meerwaardebelasting verwachten. Die zal er verder voor zorgen dat de ‘kleinere’ miljonairs het minder goed zullen hebben dan de grote die een groot deel van die belastingen kunnen ontvluchten.
De grote miljonairs kunnen bijvoorbeeld verhuizen of hun vermogen optimaliseren. Ze kunnen ook bankgiften en handgiften organiseren. Wie slechts 1 miljoen heeft zal minder geneigd zijn om dat te doen dan iemand met een vermogen van 100 miljoen.
Hoe ga je om met je geld?
De sleutel tot succes is uiteraard slim omspringen met je geld. Belgische miljonairs beleggen hun vermogen voor 22% in cash, voor 17% in obligaties, voor 19% in beleggingsvastgoed, voor 21% in aandelen en voor 20% in alternatieve beleggingsinstrumenten. Maar het percentage in aandelen is eigenlijk veel te laag. Uit dat gegeven kunnen we opmaken dat Belgen veel te defensief beleggen. De alternatieve beleggingsmogelijkheden zitten wel in de lift: dat gaat dan bijvoorbeeld over private equity, over aandelen van bedrijven die niet beursgenoteerd staan.
Ook grondstoffen worden als een alternatieve manier van beleggen beschouwd, net als beleggen in hedgefunds, waarmee beleggers schommelingen op de beurs proberen te vermijden en altijd winst proberen te maken. Nadeel is dat die hefboomfondsen heel duur zijn in het beheer.
Miljonair worden is zelfs voor Jan Modaal weggelegd. Als je als zelfstandige een grote zaak hebt gehad, dan kom je wellicht in de buurt van zo’n bedrag. Maar In vele gevallen zal zo iemand dat geld wel nodig hebben: er wacht een laag pensioen en wanneer de zaak wordt verkocht, dan is er grote kans op ontsparen en wordt dat 1 miljoen snel wat minder. Alles hangt natuurlijk af van welke levensstijl je wil aanhouden.

Maar we kunnen toch stellen dat wie vandaag wordt geboren en in de loop van zijn leven geen miljonair wordt uiteindelijk een sukkelaar zal zijn. Want je zal miljonair moeten zijn om een redelijk comfortabel leven te kunnen leiden. Dat heeft uiteraard te maken met de ontwaarding van het geld. Vandaag kost een gemiddeld huis 300.000 à 350.000 euro. Op termijn zal datzelfde huis 1 miljoen kosten. Logisch, het leven wordt almaar duurder. Vandaag de dag kan je het uiteraard nog met minder doen – er zijn nog pensioenen, maar dat wordt in de toekomst ook allemaal erg twijfelachtig. Het is dan ook zeer verontrustend dat het aantal Belgische miljonairs momenteel afneemt.