Hoeveel geld geef je als (groot)ouder ter gelegenheid van een communie of lentefeest?

Het voorjaar is het seizoen van de communie- en lentefeesten. Dat betekent dat je in je geld portemonnee mag graaien. Ooit leek 500 of 1.000 Belgische frank voor een jong kind al veel, maar vandaag kom je met een dikke 12 of 24 euro niet meer zo ver. Hoeveel geld geef je dan het best en In welke vorm? En wat daarna? Geldspot geeft je betrouwbare tips.

Hoeveel geld geef je?

Als ouder geef je wellicht wat meer, als grootouder wil je mogelijk de kosten voor (je deelname aan) het feest meebetalen. De bedragen variëren dan ook, van bijvoorbeeld 40-50 euro voor niet-familie tot 100-120 euro voor familie. Dat kan een richtlijn zijn, als je je daar financieel comfortabel(er) bij voelt.

Ga je voor digitaal geld of cash geld?

Cash geld heeft het voordeel dat je letterlijk iets kan geven. En vanuit het standpunt van je (klein)kind: een enveloppe krijgen en openen is spannender dan het bedrag overgeschreven te zien worden. Nadeel: als ouder moet je wat meer moeite doen om het geld op de zichtrekening van je zoon of dochter te deponeren.

Wat doet je (klein)kind het best met het gekregen geld?

Spaarrekening
Vroeger zou de eerste reflex geweest zijn: zet het grootste deel van het bedrag op een speciale jongerenspaarrekening, omdat die meer opbrengt dan een gewoon spaarboekje. Maar de best renderende spaarrekening in die categorie brengt tegenwoordig ‘amper’ 2,25 procent rente op.

Je kiest dan ook beter voor de Ritme Spaarrekening van VDK bank die vandaag 2,85 procent rente oplevert (basisrente + getrouwheidspremie). Daarop mag je wel maar maximaal 500 euro per maand storten. Dat is echter – meer dan waarschijnlijk – geen drempel voor je (klein)kind.

Een termijnrekening brengt vandaag netto maximaal 2,03 procent op. Minder dus dan de best presterende spaarrekening. Bovendien betaal je op alle verkregen interest 30 procent roerende voorheffing, in tegenstelling tot bij gereglementeerde spaarrekeningen, waarbij je geen roerende voorheffing verschuldigd bent op de eerste 1.050 euro interest per persoon.

Let op: het is niet de bedoeling dat je het geld op de termijnrekening voor het einde van de looptijd opneemt. De rente blijft wel gegarandeerd gedurende de gehele periode, anders dan bij spaarrekeningen.

Beleggen 
Dat is ten slotte ook nog een optie. Je (klein)kind mag dat pas doen vanaf de leeftijd van achttien jaar, maar je kan er in zijn of haar plaats nu al werk van maken. Bijvoorbeeld met een beleggingsplan, waarbij je elke maand wat (zak)geld belegt.

Het zijn woelige tijden op de beurs, maar heel wat nieuwe beleggers zien dit moment als dé ideale kans om te starten.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *