Zo goed als alle Belgische webshops met doe-het-zelfmateriaal, speelgoed of babyartikelen overtreden de wetgeving. Dat blijkt uit een onderzoek van de federale overheidsdienst Economie bij 252 winkels, waar ministers van Consumentenbescherming Rob Beenders (Vooruit) en van Economie David Clarinval (MR) maandag over communiceren.

Belgische consumenten kopen steeds meer online maar uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de online handelaars te weinig kennis hebben van de wetgeving.
De FOD Economie controleerde tussen 1 februari 2024 en 6 januari 2025 in totaal 252 Belgische online winkels met doe-het-zelfartikelen, speelgoed of babyspullen in de aanbieding. De overheidsdienst controleerde onder meer of de shops ingeschreven waren in de Kruispuntbank van Ondernemingen, of de verplichte bedrijfsinformatie op de website en sociale media stonden en of het verbod op bijkomende kosten zonder expliciete toestemming werd nageleefd.
Bij 96% van alle gecontroleerde shops, stelde de FOD minstens één overtreding vast. In totaal waren het er 1.467, wat neerkomt op een gemiddelde van 6 per webshop.
De meeste webwinkels, ruim 91 procent, gaf geen, onvolledige of foutieve informatie over het herroepingsrecht of de wettelijke garantie. Daarnaast was er in 54,4 procent van de shops sprake van minstens één misleidende handelspraktijk, gaf 42,5 procent van de winkels de essentiële bedrijfsgegevens niet correct of onvolledig weer, en was bij 67,4 procent van de webshops de prijs per eenheid niet altijd terug te vinden.
Gebrek aan kennis bij webhandelaars
Volgens de FOD paste 96,7 procent van de handelaars de situatie na een waarschuwing wel aan, en kwamen er uiteindelijk maar 8 processen-verbaal aan te pas voor winkels die de inbreuken niet hebben rechtgezet. De overheidsdienst concludeert dat veel inbreuken het gevolg zijn van een gebrek aan kennis van de wetgeving.
Minister van Economie David Clarinval (MR) is tevreden met de respons van de sector, zegt hij. “Dat toont aan dat ze mee zijn in het verhaal en bereid zijn om hun praktijken aan te passen.” Tegelijkertijd is het voor de MR-vicepremier “essentieel dat we blijven inzetten op controle en sensibilisering”.
Volgens Minister van Consumentenbescherming en Sociale Fraudebestrijding Rob Beenders (Vooruit) tonen de cijfers aan dat de bescherming van online consumenten “nog te vaak tekortschiet”. “We moeten ervoor zorgen dat elke Belg veilig en correct online kan kopen, zonder misleiding of verborgen kosten.”