Lay’s doet nu ook aan ‘krimpflatie’

In Nederland is er ophef ontstaan over de nieuwe verpakking van de chips van het merk ‘Lay’s’. Sinds kort zijn hun chips verpakt in een kartonnen bus in plaats van een zak. De nieuwe verpakking heeft een hersluitbare deksel en zou duurzamer zijn. Maar de chips zijn opeens ook véél duurder. Daarom weigeren Colruyt en Delhaize alvast om ze in hun assortiment op te nemen.

Chips van Lay’s in kartonnen verpakking. © Pepsico

Nederlandse liefhebbers van de snacks van Lay’s zijn in rep en roer. Hun favoriete chips zitten voortaan, naast in zakken, ook in duurzame kartonnen dozen. Goed voor het milieu, maar een aanslag op de portemonnee. De prijs van de chips schiet namelijk de lucht in. Het is voorlopig niet duidelijk of de nieuwe verpakking er ook in België zal komen. Colruyt en Delhaize weigeren voorlopig.

De nieuwe kartonnen verpakkingen van de Doritos, Max en Bugles van Lay’s zijn stevig, recyclebaar en hebben een hersluitbaar dekseltje. Toch krijgt de fabrikant op sociale media veel kritiek van consumenten. De Max naturelchips van Lay’s kosten in een zak 10,87 euro per kilo en in een doos 19,12 euro per kilo.

Dezelfde hoeveelheid Dorritos cheese kost in de nieuwe verpakking 18,50 euro in plaats van 12 euro. Dat is een prijsstijging van ruim 50 procent. Volgens Nederlandse consumenten is dit het zoveelste voorbeeld van ‘krimpflatie’. Krimpflatie betekent dat voedselfabrikanten minder etenswaar in een pakje of doosje stoppen, maar er dezelfde prijs (of meer) voor aanrekenen.

De kartonnnen verpakkingen komen ook naar ons land, maar Colruyt bijvoorbeeld weigert ze voorlopig, juist omdát ze zoveel duurder zijn.

Bij de nieuwe Lay’s-verpakking is de prijsstijging niet meteen zichtbaar voor de consument, omdat de ‘snackbox’ een ander gewicht heeft (140 gram) dan de traditionele zak (170 gram). “Ik maak me wel zorgen om deze ontwikkeling’, zegt Bosman. “Dit begint wel heel duur te worden. Ik zie er op TikTok veel filmpjes over. Consumenten zijn mondiger en trappen er minder snel in. Supermarkten kunnen ook eigen keuzes maken en kiezen voor andere, Europese merken in de schappen.”

Duurzamer

PepsiCo, het bedrijf achter Lay’s chips, heeft de nieuwe verpakkingen nergens aangekondigd. Sinds afgelopen week hingen er in de supermarkt plotseling bordjes waarop stond dat de zakken chips binnenkort niet meer verkrijgbaar zijn. Maar mensen wisten verder van niets. Op de website van PepsiCo is niets te vinden en het bedrijf is niet voor commentaar bereikbaar. Het bedrijf kondigde vorige week wel aan dat het van plan was om nog duurzamer te werken. De fabrikant zou vooral investeren in de verbetering van de levenscyclus van verpakkingen, onder meer door ze “herbruikbaar of recyclebaar” te maken, zo staat op de site te lezen. Of PepsiCo definitief afscheid neemt van de zakken en waarom de dozen veel duurder zijn, is niet bekend.

Krakende zakken

Het verschil zit hem niet alleen in de prijs. De krakende zakken zorgen er ook voor dat chips krokant en smaakvol blijven. “Chips moeten droog blijven voor de smaak en de knapperigheid. En het geluid van de zak is een deel van de beleving”, zei verpakkingstechnoloog Peter Ragaert (UGent) enkele maanden geleden bij ‘VRT NWS’.

Volgens Ragaert worden chips verpakt in plastic op basis van polypropyleen. Dat materiaal knispert en zorgt er voor dat er geen vocht of water door de verpakking kan en dat de chips droog blijven, waardoor de chips langer krokant blijven. Ook wordt er stikstof in de zak geblazen, waardoor de smaak lekker blijft. Om die stikstof in de zak te kunnen houden, moet er een aluminiumlaagje op het polypropyleen aangebracht worden. Ook dat knispert.

Uit studies blijkt dat er een link is tussen het geluid van de verpakking en de ervaring die de consument heeft als hij of zij het product eten. Het knisperende geluid van de chipszak is verbonden met het krakende geluid van de krokante chips en het knapperige gevoel in onze mond. Stille verpakkingen zouden de beleving, het gevoel en de smaak die je normaal hebt bij het eten van chips, wegnemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *