Alles wat je moét weten over dividenden

In mei leggen niet alleen de vogels een ei maar ook heel wat beursgenoteerde bedrijven keren de komende weken een dividend uit aan hun aandeelhouders. Hoeveel belastingen betaal je erop? Wat is het verschil tussen een cash- en een keuzedividend? En welke bedrijven zijn de gulste gevers? Geldspot vertelt alles wat je als spaarder en belegger moét weten over dividenden.

Alles over dividenden.

Wat is een dividend, hoe wordt het berekend en wanneer wordt het uitgekeerd?

Het dividend is het stukje van de winst dat een onderneming verdeelt onder haar aandeelhouders. Maar let op: niet elk jaar maakt een onderneming evenveel winst. In een recessiejaar bestaat zelfs de mogelijkheid dat bedrijven die normaal winstgevend zijn, toch tijdelijk in de rode cijfers belanden.

Kan een verlieslatende onderneming dan nog een dividend uitkeren? Dat is mogelijk. In de goede jaren keren bedrijven maar een deel van hun winst uit, bijvoorbeeld de helft. De rest zetten ze opzij. Na een verliesjaar kunnen ze die reserve aanspreken om toch een dividend uit te keren. Bedrijven die langdurig verlieslatend zijn, keren vanzelfsprekend geen dividend uit.

De bedrijfsleiding stelt de hoogte van het dividend voor, maar het zijn de eigenaars van de onderneming – de aandeelhouders dus – die dat voorstel goed- of afkeuren. Die stemming gebeurt op de algemene vergadering van aandeelhouders, die één keer per jaar moet worden georganiseerd. In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt het voorstel vlot goedgekeurd, zodat het dividend kan worden uitgekeerd. Dat gebeurt in de praktijk meestal enkele dagen na de algemene vergadering. De exacte datum wordt door beursgenoteerde bedrijven meegedeeld op hun website.

Wat moet je doen om jouw dividend te ontvangen en moet je daar nog belastingen op betalen?

Als aandeelhouder hoef je helemaal niets te doen. Als je aandeelhouder bent op het moment van de dividendbetaling, verschijnt het bedrag automatisch op jouw rekening. Je hoeft daarvoor nog niet lang aandeelhouder te zijn. Het volstaat zelfs om het aandeel minstens één dag vóór de uitkering aan te kopen.

Bij de uitkering zal jouw bank of beursmakelaar meteen 30 procent roerende voorheffing inhouden. Veronderstel dat je voor 833 euro bruto dividenden uitgekeerd krijgt. Na de inhouding van 30 procent roerende voorheffing (249,90 euro), ontvang je 583,10 euro op je rekening.

In België is er een fiscale vrijstelling op dividenden tot 833 euro. De 249,90 euro die jouw bank of beursmakelaar heeft ingehouden, kan je dus recupereren. Daarvoor moet je in juni 2026, bij de invulling van je belastingaangifte voor het inkomstenjaar 2025, die 249,90 euro ‘onterecht ingehouden voorheffing op het vrijgestelde bedrag’ vermelden bij nr. 437. Bij de afrekening zal je dan die ingehouden 249,90 euro roerende voorheffing terugbetaald krijgen. Als je personenbelasting moet bijbetalen, wordt die 249,90 euro afgetrokken van het bedrag dat je moet bijbetalen.

Wat is het verschil tussen een cash- en een keuzedividend?

De meeste bedrijven keren een cashdividend uit. Je ontvangt dus geld op jouw rekening. Sommige bedrijven bieden een keuzedividend aan. Als aandeelhouder krijg je dan de keuze om jouw dividend te ontvangen in cash of in aandelen.

Bij Nederlandse keuzedividenden is het doorgaans aangewezen om te opteren voor de uitkering in aandelen. In dat geval is er immers geen Nederlandse dividendbelasting verschuldigd. Als je opteert voor de uitkering in cash, wordt eerst 15 procent Nederlandse dividendbelasting ingehouden en vervolgens ook nog 30 procent Belgische roerende voorheffing. Van 100 euro bruto dividend houd je dan netto 59,50 euro over. Als je opteert voor de uitkering in aandelen, ontvang je netto 70 euro (in de vorm van aandelen).

Bij Belgische en Franse aandelen is er bij een keuzedividend nooit een fiscaal voordeel als je voor nieuwe aandelen kiest. De enige doorslaggevende factor is dan ook de prijs waartegen die nieuwe aandelen worden uitgegeven. Bij de bekendmaking is er altijd een korting op de beurskoers. Anders zou niemand gemotiveerd zijn om te opteren voor de uitkering in aandelen natuurlijk.

Momenteel loopt de keuzeperiode voor de vastgoedvennootschap Wereldhave Belgium. De prijs van de nieuwe aandelen is vastgelegd op 45,15 euro. De korting op de beurskoers bedraagt momenteel ruim 10 procent. Dat is zeker een aantrekkelijke korting.

Hoe beïnvloedt een dividend de koers van een aandeel?

Op het moment dat een dividend wordt uitgekeerd, verdwijnt er geld ván de rekening van de onderneming en komt het op de rekening van de aandeelhouders terecht. Als een onderneming bijvoorbeeld 5 euro dividend uitkeert, vermindert ook de waarde van het aandeel met 5 euro.

De ochtend van de dividendbetaling zal de theoretische startkoers van het aandeel 5 euro lager liggen. Maar niet alle beleggers zijn goed op de hoogte van dividenduitkeringen. Mogelijk zien ze die lagere startkoers als een onverwacht koopje. Het is dus goed mogelijk dat die theoretische daling met 5 euro snel wordt weggewerkt. In dat geval heeft de uitkering van het dividend totaal geen invloed gehad op de koers van het aandeel.

Welke sectoren en bedrijven geven doorgaans hogedividenden?

Vanwege hun fiscaal statuut zijn vastgoedvennootschappen bij de gulste dividendbetalers. Ze zijn namelijk verplicht minstens 80 procent van hun winst via een dividend uit te keren aan hun aandeelhouders.

Een mooi voorbeeld is Retail Estates, de uitbater van baanwinkels. Retail Estates gaat dit jaar een dividend uitkeren van 5,10 euro bruto. Bij de huidige beurskoers bedraagt het dividendrendement 8,07 procent bruto. Het is al de twintigste opeenvolgende jaarlijkse verhoging van het dividend.

Lingerieproducent Van de Velde is een gezonde, schuldenvrije onderneming. De producent van de lingeriemerken Marie-Jo, PrimaDonna en Sarda kan het zich dus veroorloven elk jaar een groot deel van zijn winst uit te keren aan zijn aandeelhouders. Als je het aandeel Van de Velde aankoopt tegen de huidige beurskoers (32,90 euro), dan bedraagt jouw dividendrendement 7,29 procent bruto.

Ook de Belgische verzekeringsgroep Ageas is een gulle dividendbetaler. Ageas is de moedermaatschappij van de Belgische verzekeraar AG Insurance en actief in twaalf andere landen in Europa en Azië. Zoals het hoort voor een verzekeringsmaatschappij, zijn de risico’s dus goed gespreid. Bij de huidige beurskoers bedraagt het dividendrendement van Ageas 6,43 procent bruto.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *