Het is altijd handig om wat extra geld op je rekening te hebben staan: voor noodgevallen maar ook voor verwennerijen. Gelukkig hoef je niet meteen een tweede job te zoeken om bij te verdienen. Enkele goede gewoontes stellen je in staat om aan het einde van de maand (en het jaar) meer over te houden. Geldspot overloopt er vier.

1. Zet automatisch geld op je spaarrekenin
Een handige manier om te voorkomen dat je toegeeft aan de drang om een niet-noodzakelijke aankoop te doen, is ervoor te zorgen dat er geen onnodig geld op je zichtrekening blijft staan. Kies daarom voor een doorlopende spaaropdracht. Daarmee verschuif je automatisch een vaste som van je zicht- naar je spaarrekening, waarbij je de periode en het bedrag vooraf kiest en makkelijk aanpast.
Door bovendien aan het begin van elke maand al een bedrag van je zichtrekening naar je spaarboekje te transfereren, verplicht je jezelf om die maand te sparen – of maak je de drempel om dat geld een paar weken later aan te spreken toch groter. Je vaste kosten (huur/lening, energie, enzovoort) betaal je om die reden ook best vooraan in de maand. Dankzij deze ingrepen beperk je je budget voor de rest van de maand en denk je twee keer na alvorens je centen uitgeeft aan zaken die je niet echt nodig hebt.
Niet onbelangrijk: wil je écht slim sparen? Dan moet je eerst spaarrekeningen vergelijken en de meest voordelige kiezen. Op GeldSpot.be vind je iedere maand de nodige informatie om financiële instellingen te vergelijken.
2. Open een termijnrekening
Op elk gewenst moment kan je geld afhalen van een spaarrekening. Zet je een som op een termijnrekening, dan is dat geld pas beschikbaar aan het einde van die… termijn. Tegelijk staat bij een termijnrekening de rente vast gedurende de looptijd ervan, terwijl die van een spaarrekening kan veranderen doorheen de tijd.
De looptijd van een termijnrekening kan sterk variëren. Als je wil sparen en je het geld niet snel nodig hebt, kan je zo makkelijk de geschikte termijn bepalen voor jouw situatie en vervolgens de meest voordelige termijnrekening met die looptijd openen.
3. Hou je uitgaven bij
Je kan in een notitie(app) of in een Excel-document bijhouden welke bedragen je per periode uitgeeft en welke inkomsten je hebt. Maar specifieke apps voor budgetbeheer bieden analyses van je koopgedrag én helpen je om spaardoelen voorop te stellen. Opgelet: niet alle apps zijn gratis als je alle functies wil gebruiken. Daarenboven moet je erover waken dat de app in kwestie de veiligheid van je persoonlijke gegevens garandeert. Check zeker eens wat je eigen bank (gratis) aanbiedt.
4. Zet kleine bedragen aan de kant
Er bestaan nog hulpmiddelen om meer te sparen. Zo kan je er bij BNP Paribas Fortis, KBC en ING bijvoorbeeld voor kiezen dat je bank betaaltransacties naar boven afrondt, waarna al die beetjes ‘wisselgeld’ automatisch op je spaarrekening verschijnen en zelfs belegd worden. Want, ja: alle beetjes helpen, zeker als je lang genoeg volhoudt.
Het is handig om wat extra geld op je rekening te hebben staan: voor noodgevallen én voor verwennerijen. Gelukkig hoef je niet meteen een tweede job te zoeken om bij te verdienen. Enkele goede gewoontes stellen je in staat om aan het einde van de maand (en het jaar) meer over te houden. Spaargids.be overloopt er vier.