Sterren restaurant ‘The Jane’ wordt luxe boetiekfitness

Geen verfijnde sterrenmaaltijd meer in de kapel waar The Jane furore maakte, wél luxueuze fitness in stijl. Eind dit jaar opent ‘boetiekfitness’ Rite Studios er de deuren. Hoe kan een fitnesscentrum wél renderen waar zelfs een toprestaurant een maandelijkse huur van 23.000 euro niet meer zag zitten? Zo booming is de business van de luxefitness.

Sterrenrestaurant The Jane wordt luxe fitness

Binnenkort wordt de kapel van het tweesterrenrestaurant ‘The Jane’ van Nick Bril en (ooit) Sergio Herman in het Antwerpse Groen Kwartier – omgetoverd tot ‘Rite Chapel’. Dat wordt een gezondheidstempel waar bezoekers onder meer terechtkunnen voor pilates, krachttraining, maar ook ijsbaden en infraroodsauna’s.

De ‘Rite Chapel’ zal worden uitgebaat door Rite Studios, een snelgroeiende Vlaamse keten van boetiekfitnessstudio’s, opgericht na corona door de vrienden Frederik Reynders en Nikolaas Van de Loock. Hun concept richt zich op hippe groepslessen zoals reformer pilates – een hippe vorm van spierversterking –, full body workout en indoor cycling op pompende beats.

Wat is boetiekfitness?

Boetiekfitness of ‘Boutique fitness’ slaat op kleinschalige, gespecialiseerde fitnessstudio’s die zich met groepssessies op bepaalde trainingsvormen richten. Het verschil met een klassieke fitness als zoals Basic-Fit of Jims zit hem in de persoonlijke aanpak, strakke interieurs en het groepsgebeuren dat centraal staat. Sommige trainers genieten echt een sterrenstatus, met klanten die hen op Instagram volgen en hun lessen daarop afstemmen.

Dat zorgt voor een sterke band tussen leden en trainers, en creëert een clubgevoel. Typisch is de stijlvolle inrichting: je sport niet in een donkere kelder, maar in inspirerende ruimtes – zoals een oude kapel in dit geval – of buiten, zoals voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.

De luxefitnesstrend is overgewaaid uit Londen en New York en ook in Vlaanderen schieten de centra nu uit de grond, vooral in steden. België telt inmiddels al zowat 250 high-end fitnesscentra, wat goed is voor zo’n 20 procent van de fitnessmarkt.

Enkele bekende ‘boutique’ of high-end fitnesscentra zijn Trigger X (Berchem, Lokeren, Sint-Niklaas), Afterburn (Gent), Aspria en Mix (beide Brussel). Op het Antwerpse Zuid is The Brick met ‘vier iconische clubs’ een klinkende naam in de ‘high-performance gym’. De focus ligt er op design en een inspirerende omgeving: in wat ooit een pakhuis, een voormalige vissersmarkt of een circus was, zweet je nu in stijl.

Rite Studios zelf telt nu vier vestigingen in Antwerpen, Brasschaat en Gent en die draaien heel erg goed, met een omzet van 2 miljoen euro vorig jaar. Het bedrijf is met zo’n 10.000 actieve leden zelfs op weg om de omzet dit jaar te verdrievoudigen, met groeiambities richting 12 miljoen euro in 2026.

De luxe fitnessketen heeft haar populariteit vooral te danken aan de toegenomen aandacht voor gezondheid. Maar mensen willen bij het sporten ook begeleiding en een leuke groepssfeer. En zo’n boetiekfitness heeft een toegankelijker, zachter imago dan de hardcore fitness waar er met gewichten worden geggoid. Ook de opkomst van Pilates hangt daar ook wel wat mee samen. De gemiddelde klant is tussen 20 en 40 jaar, met net iets meer vrouwen dan mannen.

Rite Studios werkt niet met traditionele, langlopende maandabonnementen, maar met meerbeurten kaarten. De klanten in het luxesegment willen immers flexibel kunnen sporten, zonder aan een abonnement vast te hangen. Een spinningsessie van een klein uur kost er, afhankelijk van het gekozen pakket, tussen 8 en 14 euro, een reformer-pilatesles tussen de 12 en 21 euro per uur.

Die toch wel forse tarieven verklaren deels waarom Rite Studios de huurprijs, 23.000 euro per maand, voor de prestigieuze kapel van het Antwerpse Groen Kwartier kan slikken. Maar er is nog een aspect aan het concept dat het voor Rite Studios rendabeler maakt, want klanten moeten een plekje in een bepaalde les reserveren. Daardoor kan personeel gericht worden ingezet en hoeft dat niet de hele dag door aanwezig te zijn en dat draagt zeker bij aan de winstgevendheid van de zaak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *