Het is voor ieder van ons dé ultieme financiële droom: miljonair worden. Maar hoe krijg je een miljoen euro tegen je pensioenleeftijd bijeen gespaard – net op tijd voor een comfortabele oude dag? Geldspot geeft u in dit artikel de handleiding om miljonair te worden.

Hoe start je als twintiger?
Hoe eerder je start met je plan om miljonair te worden, hoe beter. Want dan heb je ‘de kracht van de tijd’. Begin met een opleiding te volgen die je een mooi inkomen verschaft: dat is de basis van alles. Ben je afgestudeerd en aan de slag? Wees dan spaarzaam en ga niet te veel schulden aan. Op die manier kan je waarschijnlijk al goed beginnen sparen vóór de grote uitgaven die er in je dertigerjaren aankomen.”
Sparen volstaat echter niet. Om tegen je pensioen een miljoen euro te bezitten, moet je vanaf je 25ste elke maand om en bij de 500 euro opzijzetten via formules die op lange termijn netto minstens zes procent rendement per jaar opleveren. Spaar dus niet alleen, maar start indien mogelijk ook al met beleggen, desnoods met een klein bedrag. Als je vanaf je 25ste maandelijks 100 euro belegt in een product dat jaarlijks inderdaad zes procent opbrengt, zoals aandelen(fondsen), bekom je op je 65ste 200.000 euro. Beleggen in aandelen is risicovoller, maar het brengt op lange termijn meer op. Op die leeftijd is er een horizon en is er nog veel tijd.
Vanaf 18 jaar kan je ook starten met pensioensparen, tot en met het jaar waarin je 64 jaar bent. Op die manier bouw je niet alleen een pensioenkapitaal op, maar geniet je elk jaar eveneens van een belastingvermindering. Maar gezien de relatief beperkte jaarlijkse fiscale maximumbedragen is pensioensparen echter slechts een deel van de puzzel.
Wat als dertiger?
Eenmaal je de dertig voorbij bent, breekt de tijd van enkele grote uitgaven aan: een gezin, een eigen woning, enzovoort. Blijf wel steeds kostenbewust. Ga bijvoorbeeld niet zomaar op een kredietvoorstel in als je een woonlening zoekt, maar vergelijk en speel banken tegen elkaar uit.
Als er ruimte voor is, blijf je bovendien best geregeld beleggen. Hoeveel je kan beleggen is hangt af van je persoonlijke financiële situatie. In ieder geval mag je als dertiger gerust (wat) risicovol beleggen als je je daar goed bij voelt, zoals in aandelen. Als je een woning afbetaalt, bouw je ook langs die weg vermogen op zodra je minder interest en meer kapitaal terugbetaalt. Wanneer dat moment aanbreekt, hangt natuurlijk af van de looptijd en startdatum van je lening.
Hoe ga je verder als veertiger?
Je veertigste verjaardag luidt het decennium in van versnellen en optimaliseren. Aan de ene kant probeer je je schulden versneld af te lossen, misschien wel na een loonsverhoging. Mogelijk is dit zelfs het moment om eens van werk te veranderen en te kiezen voor een baan die meer oplevert. Tenslotte heb je ervaring nu. Als er op die wijze nog meer middelen beschikbaar komen, kan je eventueel ook meer beleggen.
En hoe eindig je als vijftiger en zestiger?
Wanneer je vijftig of ouder bent, is de kans groter dat je op andere manieren bijkomend kapitaal bekomt, bijvoorbeeld als erfgenaam. Of je ouders besluiten een deel van hun vermogen bij leven te schenken. Met die erfenis of schenking kan je dan je woning versneld afbetalen, of opnieuw extra beleggen. Tegelijkertijd maak je je beleggingsportefeuille misschien minder risicovol, door meer in obligaties te beleggen. Tenslotte nadert toch de datum waarop je op pensioen gaat, met – als het goed ging – een miljoen euro voor een mooie oude dag.